Lunds Universitet                Fysiska Institutionen




Forskning         Personal         Adress         Utbildning         Evenemang         Länkar

Introduktion till Högenergetisk Tungjonfysik
  • Vad finns inuti atomerna?
  • Vad händer då två atomkärnor kolliderar med
    våldsam kraft?
  • Vad bestod universum av precis efter Big Bang?

Välkommen till oss på avdelningen för Experimentell Högenergifysik vid Lunds universitet. Det är sådana här frågor som vi försöker finna svar på. Är du lika nyfiken som vi? I så fall ska du ta en ordentlig titt på den information och de länkar vi har samlat här. De är till för dig som inte vet så mycket om kärn- och partikelfysik - ännu.

I den introduktion vi har satt ihop förklaras en del av det vi håller på med, som till exempel begreppen kvark- gluonplasma, acceleratorer och datorsimulerade experiment. Vi hoppas att det ska inspirera dig till att bli din egen forskare här på nätet!

Om du har QuickTime (annars kan du ladda hem det här) kan du roa dig med att titta på den här filmen av en kärnkollision vid hög energi så som den kommer att se ut i den centrala delen av PHENIX-detektorn i USA. Filmen visar två guldatomkärnor som närmar sig varandra med en hastighet som ligger nära ljusets, alltså nästan 3x108 m/s, och vad som händer när de kolliderar.

Det är en svår uppgift att spåra alla de partiklar som frigörs vid en kraftig kärnkollision. Det kan du läsa mer om i vår introduktion. Vi använder oss bland annat av gasdetektorer för den här spårningen och deras funktion kan du se i denna JAVA-animation. Den visar en partikel som rör sig genom en så kallad padkammardetektor. Principen bygger på att en laddad partikel ger upphov till en elektronlavin i gasen.

Vid CERN SPS i Schweiz pågår flera experiment där man studerar kraftiga kärnkollisioner. Nu kan du också titta på kollisionerna! Det här urvalet bilder kommer från NA49-experimentet. Huvuddetektorn är en stor så kallad Time Projection Chamber, TPC. Med en sådan detektor kan man registrera varje partikels läge vid ett stort antal tillfällen, vilket gör den särskilt bra för sådana här visualiseringar.

Här har vi en bild från TPC:n i STAR experimentet som är placerad i ett starkt magnetiskt fält - det är därför spåren från de laddade partiklarna böjer av. När du ser det här kan du själv förstå hur svårt det är att urskilja varje partikels väg efter kollisionen!

Många av kärn- och partikelfysikexperimenten har egna hemsidor. Du hittar en lista över dem hos SLAC (Stanford Linear Accelerator Center).

När artiklar i vårt ämne dyker upp på nätet ska vi försöka att samla dem här. Vi har artiklar både på svenska och på engelska. De svenska artiklarna heter Big Bang i laboratoriet och Klart för världens största maskin! och kommer från LUM (Lunds Universitet Meddelar). De engelska artiklarna har titlarna The Boiling Point of Quarks (Physical Review Focus), "Quantum Leaps" (newsday.com), och "Ions in the fire" (TheGuardian).

Vårt ämnesområde, tungjonsfysik, hänger nära samman med partikelfysiken. Det finns mycket information om partikelfysik på nätet och en bra introduktion till detta hittar du på The Particle Adventure Home Page.


Om du vill veta mer om fysik i största allmänhet hjälper TIPTOP dig att hitta rätt.


Slutligen kan du klicka på logotyperna nedan - de tar dig till bra startsajter för din egen forskning på nätet. Lycka till!

Av Pål Nilsson och David Silvermyr.
Lisa Kirsebom har bearbetat texterna i introduktionslänken och översatt dem från engelska.
Stort tack till Erik Johansson från Ängelholms gymnasium som hjälpte oss med vissa av länkarna.


    Last Updated: